En marxa la campanya d’hivern d’esterilització de gats

Dijous, 4 de de març de 2021 a les 00:00

A Navarcles, com a moltes altres poblacions, existeix una població de gats que viu als carrers del poble. Per tal de mantenir el seu equilibri, l’associació sense ànim de lucre Els Peluts utilitza durant l’any la tècnica CER –sigles de “capturar”, “esterilitzar” i “retornar”–, que consisteix a capturar els gats, esterilitzar-los i, sempre que la situació ho permeti, retornar als animals al seu lloc d’origen. Si el benestar fisiològic dels gats ho fa impossible, s’intenta adaptar-los a les quatre colònies situades al municipi de Navarcles. 

Després de sotmetre els animals a la tècnica CER, aquests són alliberats amb una marca a l’orella que permet identificar que estan esterilitzats, controlats per voluntàries i també conèixer el seu sexe: les femelles estan marcades a la dreta i els mascles a l’esquerra. Cal remarcar que, malgrat que la CER s’executa durant tot l’any, els mesos més freds tenen especial importància, ja que durant aquell període s’evita capturar alguna gata lactant, fet que seria perjudicial per als cadells, que han d’alimentar-se cada poques hores. 

Si bé l’objectiu base que es persegueix amb la CER és controlar la població felina dins l’àmbit urbà per tal de minimitzar possibles problemàtiques derivades de l’instint propi de l’espècie, executant aquest projecte també pot ajudar als gats prevenint infeccions uterines, càncers de mama, de matriu i testicular, a més de frenar la immunodeficiència i la leucèmia felina, malalties que afecten el sistema immunitari i que no tenen bon pronòstic. Així, des de Els Peluts es demana la col·laboració de la ciutadania i es parla de l’esterilització dels gats com un “acte de responsabilitat tant cap al benestar físic i emocional de l’animal com per a nosaltres mateixos”, ja que permet evitar “pèrdues motivades per l’instint i controlar les camades no desitjades”. En paral•lel a l’ús de la CER, des de Els Peluts també es vol promocionar la identificació dels animals mitjançant microxip per fomentar la tinença responsable, evitar pèrdues i combatre l’abandonament, i es demana evitar l’alimentació descontrolada i consultar a l’associació les pautes a seguir.

En cas de voler sol·licitar la CER a una zona determinada del poble, la persona interessada s’haurà de dirigir a l’Ajuntament mitjançant una instància genèrica, que serà valorada posteriorment.
 

Darrera actualització: 04.03.2021 | 02:01